Koruna dopoledne mírně oslabuje k euru i dolaru

21.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. června (ČTK) - Česká měna dopoledne mírně oslabila k oběma hlavním světovým měnám. Kolem 10:30 se proti středě obchodovala k euru o čtyři haléře níže na 25,57 Kč/EUR a vůči dolaru ztratila desetník na 20,20 Kč/USD. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online.

Podle Tomáše Vlka z Patria Finance korunu a ostatní středoevropské měny negativně ovlivňuje kurz eura k dolaru a ztráty akcií. "Z domova žádné nové zprávy nepřicházejí. Maďarsko pokračuje v procesu schvalování změn v zákoně o centrální bance, forint ale tuto výhodu zřejmě už vyčerpal a dnes oslabuje spolu s ostatními měnami," uvedl.

Negativním faktorem pro euro jsou podle Vlka data z eurozóny, kde indexy nákupních manažerů přinášejí další špatné zprávy. Souhrnný index za celou eurozónu se propadá ještě hlouběji do pásma ukazujícího na recesi.

Španělské a italské výnosy dál klesají díky naději, že evropský záchranný fond bude použit na nákupy dluhopisů. "Na tuto možnost tlačí hlavně Francie s Itálií a německá kancléřka takové využití připustila. Na druhou stranu ale nejistotu zvyšuje Španělsko, které má dnes publikovat výsledky auditu bankovního sektoru a bude také prodávat další dluhopisy," poznamenal Vlk.

Euro vůči dolaru kolem 10:30 oslabilo na 1,2659 USD/EUR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK