Cena ropy Brent klesla na 1,5leté minimum kvůli obavám o poptávku

21.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Cena severomořské ropy Brent se během dnešního obchodování propadla na 1,5leté minimum kvůli nepříznivým hospodářským vyhlídkám. Ty naznačují, že celosvětová poptávka po energii bude nižší, než se předpokládalo.

 

Kolem 11:00 SELČ cena ropy Brent klesla o více než dolar na 91,50 USD. Předtím sestoupila až na rovných 91 USD, tedy na nejnižší úroveň od prosince 2010. Americká lehká ropa WTI zlevnila o dolar na 80,45 USD, napsala agentura Reuters.

K poklesu cen ropy přispěla zpráva o dalším oslabení aktivity zpracovatelského sektoru v Číně. Americká centrální banka (Fed) navíc ve středu zklamala některé investory, kteří od ní očekávali agresivnější kroky na podporu ekonomiky Spojených států. Na poptávku po ropě má negativní vliv také pokračující dluhová krize v eurozóně.

"Nespokojenost s ekonomickou situací, krize v eurozóně a vysoká averze vůči riziku vedou k tomu, že se investoři drží od ropy stranou," uvedl analytik Eugen Weinberg ze společnosti Commerzbank.

Cena ropy Brent od začátku tohoto měsíce klesla o deset procent. Od začátku letošního roku se propadla téměř o 15 procent, a to navzdory silnému růstu v lednu a únoru, upozornila agentura Reuters.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent srpen 91,50 92,69 New York - Nymex WTI srpen 80,45 81,45

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK