MVV Energie chce za většinu v Jablonecké teplárenské 271 mil.Kč

21.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Jablonec nad Nisou 21. června (ČTK) - MVV Energie CZ nabídla Jablonci nad Nisou odprodej svého většinového podílu v Jablonecké teplárenské a realitní (JTR), která je centrálním dodavatelem tepla pro 10.000 jabloneckých domácností. Za dvě třetiny akcií žádá MVV 171,857 milionu korun. Na jednání jabloneckého zastupitelstva o tom dnes informoval primátor Petr Beitl (ODS). Dalších sto milionů chce ale MVV ze základního kapitálu firmy. Celkově by tak měla za akcie dostat zhruba 271 milionů.

Prodej akcií totiž podmiňuje MVV snížením základního kapitálu Jablonecké teplárenské zhruba o 150 milionů na polovinu. Hodnota snížení kapitálu by pak měla být akcionářům vyplacena v hodnotě odpovídající jejich podílu, uvádí se v nabídce, kterou dnes dostali zastupitelé. Jablonec by tak získal zhruba 50 milionů korun, které by mohl použít na úhradu kupní ceny, z vlastního rozpočtu by tak musel dát podle návrhu MVV jen 121 milionů.

Zastupitelé dnes vzali materiál jen na vědomí, o koupi akcií MVV zatím nerozhodli. Jednat se o něm bude na mimořádném zastupitelstvu zřejmě v srpnu. Zastupitelstvo chce s rozhodnutím počkat na výsledek ocenění JTR, který si nechalo zpracovat město, a také na aktualizaci územně energetické koncepce. Ta by měla podle Beitla ukázat, jakým směrem by se mělo centrální zásobování teplem v Jablonci v budoucnu ubírat.

JTR zajišťuje centrální zásobování teplem v Jablonci od roku 1994, od roku 2005 zásobuje teplem také Jablonné v Podještědí. Město Jablonec drží v teplárenské firmě minoritní podíl 34,22 procenta. Většinový podíl 65,78 procenta akcií prodala radnice před 13 lety Severočeské teplárně Most za 200 milionů korun. O dva roky později balík získala MVV, když za něj zaplatila o 50 milionů víc.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK