Ekonomická aktivita v eurozóně v červnu pokračovala v poklesu

21.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ekonomická aktivita v eurozóně pokračuje tento měsíc v poklesu a zůstává na nejnižší úrovni od června 2009. V záporném pásmu se index nákupních manažerů (PMI) agentury Markit nachází již pátý měsíc po sobě a z posledních deseti měsíců klesl devětkrát. Pokles aktivity zaznamenaly i dvě největší ekonomiky, Německo a Francie.

 

Souhrnný index aktivity v soukromém sektoru, který spojuje ukazatele služeb a zpracovatelského průmyslu, činil 46 bodů, a zůstal tak na stejné úrovni jako předchozí měsíc, což byla nejnižší úroveň za tři roky. Analytici však čekali snížení indexu až na 45,5 bodu. Loni v červnu byl index na 53,3 bodu. Hodnota indexu pod 50 body signalizuje pokles aktivity. Podle Markit údaje o aktivitě naznačují, že by ekonomika eurozóny mohla ve druhém čtvrtletí klesnout až o 0,6 procenta.

Index aktivity ve službách se mírně zlepšil o 0,1 bodu na 46,8 bodu. Ukazatel pro průmysl se propadl o 0,3 bodu na 44,8 bodu, minimum od poloviny roku 2009. Index produkce se snížil o 0,2 na 44,6 bodu a byl nejníže od května 2009.

Zpráva z Německa ukázala, že zpracovatelský sektor největší evropské ekonomiky klesl v červnu nejvíce od června 2009. Sektor služeb mírně expanduje, avšak nejpomaleji za sedm měsíců. Ve Francii aktivita klesla jak v průmyslu, tak ve službách.

Analytici se domnívají, že poslední slabé údaje by mohly přimět k akcím na podporu ekonomiky Evropskou centrální banku. Spekuluje se o snížení úrokových sazeb, napsala agentura Reuters.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK