Svaz měst a obcí žádá zdanění internetových sázkových her

21.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Svaz měst a obcí ČR požaduje zdanění internetových sázkových her, protože současný ani nový vládní návrh zákona o provozování sázkových her je nijak neupravuje. Novinářům to dnes řekl výkonný místopředseda svazu Jaromír Jech s tím, že tržby nelegálních provozovatelů sázkových her na internetu od českých hráčů budou činit letos asi deset miliard Kč. Stát o obce tak přijdou o výnos z loterijní daně zhruba dvě miliardy korun.

 

"Kamenných heren a kasin bude i pod vlivem zákazů v obcích stále méně. Jejich místo zaujmou hry na internetu. Je nezbytné, aby nový zákon vyřešil jejich zdanění a aby z nich měly města a obce příjmy. Také hraní na internetu, byť z domova, má své sociální dopady, které se projevují ve městech, kde hráči žijí," uvedl předseda svazu a kladenský primátor Dan Jiránek.

 

Zdanění internetového hazardu zákon nyní komplexně neřeší, souhlasil Jan Řehola z ministerstva financí. Vláda projednávání nového zákona přerušila do konce června, nyní čeká na stanovisko Evropské komise, zda je návrh v souladu s evropským právem. Teprve poté podle něj padne politické rozhodnutí, zda a za jakých podmínek zákon umožní zahraniční majetkovou účast provozovatelů sázkových her. Ministr financí Miroslav Kalousek ČTK řekl, že kvůli legislativním lhůtám ve sněmovně není příliš reálné, aby zákon platil od ledna 2013, jak se původně plánovalo.

 

Podmínkou zahraniční majetkové účasti na hazardu má být to, že provozovatel bude mít sídlo a kamennou pobočku pro registraci hráčů v Česku. Mezi vládními stranami ovšem v tomto bodu byly rozpory. Legislativní rada vlády doporučila návrh neschválit, protože podle ní odporuje evropskému právu. Kompromisem by podle některých informací mohlo být časové omezení sporných paragrafů.

 

Na internetu lze hrát přes laptop nebo dokonce mobilní telefon ty samé hry jako v herně, a to bez jakékoliv kontroly a zdanění ze strany státu, upozornil mluvčí Unie herního průmyslu Andrej Čírtek. "Ve světle toho postrádá jakákoliv prohibice kamenných heren smysl, protože hráč se pouze přesune do šedé zóny na internetu," dodal.

 

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK