Madrid o pomoc pro banky požádá formálně v příštích dnech

21.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Lucemburk 21. června (ČTK) - Španělsko oficiálně požádá o finanční pomoc pro své banky v příštích dnech. Při příjezdu na dnešní zasedání s ministry financí ze zemí eurozóny to řekl španělský ministr hospodářství Luis de Guindos.

Podle něj jde o formalitu. Madrid totiž už s partnery na podobě pomoci pracuje, i když o ní ještě oficiálně nepožádal. "Už jsme začali pracovat s Evropskou komisí, Evropskou centrální bankou a Mezinárodním měnovým fondem na tom, jak by pomoc měla vypadat," řekl.

"Představíme žádost v příštích několika málo dnech," podotkl španělský ministr. "Myslím, že do konce července budeme mít představu, velmi jasnou, detailní představu, jak to uděláme," dodal.

Rakouská ministryně Maria Fekterová podotkla, že očekává, že se žádost bude týkat jen pomoci bankám, což Madrid už předem avizoval.

Španělsko sužované masivní nezaměstnaností i hospodářskými problémy je v poslední době pod tlakem na finančních trzích. Dnes prodalo v aukci při vysoké poptávce státní dluhopisy se středně dlouhou dobou splatnosti za 2,2 miliardy eur (56,3 miliardy Kč), tedy nad horním koncem cíle vlády. Výnosy ale prudce rostly. U pětiletých dluhopisů stouply nejvýš za 15 let.

Dnes se také čeká, že Madrid zveřejní výsledky auditu tamních bank. Měl by určit, kolik peněz si Španělsko od eurozóny na záchranu finančních ústavů půjčí. Slíbeno má až 100 miliard eur (2,6 bilionu Kč).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK