Akcie na pražské burze dnes zpevnily, index PX opět nad 900 body

21.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. června (ČTK) - Pražský akciový trh dnes rostl a hlavní index PX v tomto týdnu podruhé uzavřel nad psychologickou hranicí 900 bodů, přidal 0,60 procenta na 902,1 bodu. Burzu při nízké aktivitě investorů nahoru táhly zejména akcie rakouské Erste Bank a energetické firmy ČEZ.

Podle Vladimíra Urbánka z finančního serveru Kurzy.cz dnes pražská burza do značné míry kopírovala obecný vývoj na evropských trzích. "Aktivita na pražské burze sice dnes nijak zářná nebyla a většina zástupců si hájila středeční závěrečné hodnoty, či si připisovala mírné zisky," dodal Josef Kohout z Patria Finance.

Cena akcií Erste Bank stoupla o 1,44 procenta na 373,90 koruny. Cenné papíry ČEZ přidaly 0,41 procenta na 733 korun. Jan Korb z Patria Direct poznamenal, že u titulu může hrát roli poslední den s nárokem na dividendu, který nastane v příštím týdnu. To by mohlo akcie krátkodobě posunout až k hladině kolem 750 korun.

Nejvýrazněji rostly akcie pojišťovny VIG, a to o 2,18 procenta na 792 korun, obchody s emisí byly ale nízké. Naopak největší ztráty postihly akcie technologické firmy KIT digital, které spadly o 2,38 procenta na 82,10 koruny.

Cenné papíry těžařské firmy NWR ztratily téměř dvě procenta na 101 korun. Akcie NWR táhlo podle Kohouta dolů snížení cílové ceny od analytiků Jefferies na 375 liber (118,5 Kč) z 400 liber, doporučení na stupni "držet" ponechali.

Historické minimum dnes prohloubily cenné papíry mediální společnosti CME, klesly o 1,50 procenta na 104,90 koruny. Kohout míní, že na titulu tak zřejmě stále doznívá středeční významné snížení cílové ceny ze strany analytiků Goldman Sachs a silné doporučení k prodeji titulu.

V systému SPAD pro nejvíce obchodované emise byly uzavřeny transakce za necelých 630 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK