Americké akcie prudce oslabují, trh vyhodnocuje statistiku

21.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 21. června (ČTK) - Americké akcie zahájily dnešní obchodování poklesem, který se postupně prohluboval. Značný vliv na pokles cen měla špatná statistika z Číny i ze Spojených států, stejně jako přetrvávající dluhová krize v eurozóně. Technické indikátory navíc ukazují, že akcie by před sebou mohly mít další silný propad.

Ve 12:00 EDT (18:00 SELČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 12.668 bodů a proti předchozímu závěru vykazoval propad asi o 1,2 procenta. Širší index S&P 500 odepisoval 1,4 procenta na 1337 bodů, index Nasdaq Composite ztrácel 1,7 procenta na 2882 bodů.

Sestup vedly akcie energetických firem a výrobců základních materiálů. V propadu pokračovaly ceny ropy, kde barel typu West Texas Intermediate (WTI) poprvé od loňského října zlevnil pod 80 dolarů. Dál ale klesají také ceny komodit, například měď zlevnila o 2,7 procenta.

Čerstvá statistika ukázala, že klesá aktivita v čínských továrnách, zatímco průmyslová aktivita ve Spojených státech výrazně zpomalila. Evropa na tom ale není o moc lépe, aktivita v průmyslu tam klesá už pátým měsícem v řadě.

"Dnešní výprodej se opírá o zjištění, že máme slabý zpracovatelský sektor," podotkl hlavní analytik Jim Paulsen ze společnosti Wells Capital Management. "Všechno je to o průmyslu, špatné zprávy přicházejí z celého světa," dodal. Statistika z USA rovněž ukázala, že situace na tamním trhu práce se opět zhoršuje.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK