Akcie v Japonsku kvůli obavám o globální růst klesly, dolar rostl

22.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 22. června (ČTK) - Japonské akcie ukončily týden poklesem. Přispěly k tomu slabé údaje z průmyslu USA, Evropy a Číny, které obnovily obavy o další vývoj globálního ekonomického růstu. Index Nikkei klesl o 0,3 procenta na 8798,35 bodu. Za celý týden však index stoupl o 2,7 procenta a zaznamenal nejvyšší růst za čtyři měsíce.

Klesaly hlavně sektory citlivé na vývoj ekonomiky, v čele s těžařským a přepravním. Dařilo se však regionálním bankám. Podle analytiků k tomu přispěla skutečnost, že mezi 15 bankami, kterým v noci na dnešek agentura Moody's snížila rating, nebyla žádná z Japonska.

Pokles jenu vůči dolaru poskytl částečnou podporu předním vývozcům. Akcie firem Sony a Panasonic rostly rovněž v reakci na spekulace, že oznámí příští týden spolupráci ve výrobě televizorů s technologií OLED.

Čtvrteční statistiky posílily obavy investorů o globální ekonomický růst a podpořily zájem o méně rizikové investice. Aktivita ve zpracovatelském sektoru eurozóny podle posledních údajů v červnu klesá již pátý měsíc za sebou. Slabší je i čínský zpracovatelský průmysl a nižší zahraniční poptávka zpomalila růst v amerických továrnách.

Dolar v Asii mírně posiloval. Zájem o americkou měnu podpořilo snížení ratingu 15 předních světových bank agenturou Moody's, které zvýšilo zájem o bezpečnější investice. Dolaru se daří také k jenu díky obavám z dalších ekonomických problémů Japonska a očekávání, že japonská centrální banka znovu uvolní měnovou politiku. Obchodníci nyní čekají na summit ministrů financí Evropské unie, kde by se mohlo jednat o vytvoření fiskální a bankovní unie a Španělsko by zde mohlo formálně požádat o pomoc pro své banky.

Dolar k euru posílil o 0,1 procenta na 1,2536 USD a k jenu stoupl o 0,3 procenta na 80,44 JPY. Dolarový index, který měří výkon dolaru vůči koši hlavních světových měn, se držel blízko svého týdenního maxima na 82,398 bodu, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK