Koruna nepatrně posílila k euru a mírně klesla vůči dolaru

22.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. června (ČTK) - Česká měna dnes dopoledne nepatrně posílila k euru a vůči dolaru mírně oslabila. Kolem 10:30 se proti čtvrtku obchodovala o tři haléře výše na 25,80 Kč/EUR a vůči dolaru koruna ztratila osm haléřů na 20,57 Kč/USD, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

Podle Tomáše Vlka z Patria Finance se česká měna dnes obchoduje bez větších změn a stále za absence nových domácích zpráv. "Koruna šla ve čtvrtek v čele ztrát, ale další měny v regionu ji v závěru doháněly," připomněl.

Dnes podle něj ani z dalších ekonomik středoevropského regionu nepřichází nic podstatného, maďarský forint s polským zlotým mají tendenci mírně posilovat. Celkově tak region odolává negativnímu vývoji na hlavních trzích, to ale málokdy vydrží dlouho, poznamenal Vlk.

Euro vůči dolaru kolem 10:30 oslabilo na 1,2540 USD/EUR. Podle Vlka se na vývoji kurzu podepsalo snížení ratingu patnácti z největších světových bank a čtvrteční špatná makroekonomická data. "Na druhou stranu s obavami očekávaný audit španělských bank nepřinesl velké překvapení. Potřeba 51 až 62 miliard eur nového kapitálu je v očekávaném rozmezí a pod částkou, kterou Španělsku pro banky přislíbila eurozóna," uvedl Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK