Pražská burza ztrácí, dolů ji táhnou bankovní emise

22.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Pražská burza dopoledne ztrácí, v 11:15 odepsal hlavní index PX 0,78 procenta na 895,1 bodu. Dolů ho táhnou velké emise v čele s bankami. Nedaří se ani těžební společnosti NWR a developerovi Orco, vyplývá z průběžných výsledků burzy. Okolní akciové trhy rovněž klesají, podle analytiků se na scénu opět vrací evropská dluhová krize.

 

Podle Pavola Mokoše z Patria Direkt slábne především finanční sektor, který následuje rozhodnutí ratingové agentury Moody’s. Ta snížila rating 15 globálním bankám kvůli dopadům dluhové krize a možným ztrátám.

V Praze oslabily akcie Erste Bank a Komerční banky zhruba o jedno a čtvrt procenta na 369,30 Kč, respektive 3456 Kč. Kolem půl procenta ztratily i zbylé dvě velké emise - energetická společnost ČEZ a telekomunikační operátor Telefónica ČR. Akcie ČEZ stály 729,30 Kč a Telefóniky 382,30 Kč.

Nejvýrazněji, o 1,74 procenta na 99,24 Kč, spadlo dopoledne NWR. Analytici Fio banky snížili pro titul cenu na 148 Kč z 179 Kč a ponechali investiční doporučení "koupit". "Ke změně cílové ceny nás vedlo zejména snížení výhledu cen koksovatelného uhlí ve srovnání s naší předchozí analýzou," uvedl Jan Raška z Fio banky. Podle něj je akcie NWR v současnosti podhodnocena a nabízí zhodnocení cca 48 procent.

O více než procento na 67,53 Kč zlevnily i akcie Orka.

S mírným ziskem obchodovaly dopoledne pouze technologická společnost KIT digital, textilní Pegas Nonwovens a tabáková Philip Morris.

V systému SPAD pro nejvíce obchodované emise byly do 11:15 uzavřeny transakce za zhruba 164 milionů korun.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK