Na navýšení kapitálu EIB by se ČR podílela 76 miliony eur

22.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Česká republika by se na zvažovaném navýšení kapitálu Evropské investiční banky (EIB) o deset miliard eur, o kterém bude jednat summit EU příští týden, podílela 76 miliony eur. Novinářům to dnes v Lucemburku řekl ministr financí Miroslav Kalousek. Ten také podotkl, že vládě doporučí s touto operací souhlasit.

 

O navýšení kapitálu EIB se hovoří v souvislosti s hospodářskou krizí. Zvýšení kapitálu o deset miliard eur by mělo zvýšit její schopnost poskytovat úvěry o 60 miliard eur během tří až čtyř let. Cílem pak je podpořit hospodářský růst a tvorbu pracovních míst.

"Je téměř jisté, že (na summitu) bude předložen návrh na posílení kapitálu Evropské investiční banky o deset miliard eur," podotkl Kalousek. Zamířit by měly na podporu inovací, konkurenceschopnosti a malých a středních podniků.

"Z těch deseti miliard by podíl na Českou republiku činil 76 milionů euro. Není to nic, co bychom mi někomu platili, tím prostě pouze zvýšíme svůj kapitál," zdůraznil ale také Kalousek. "Já tuto operaci české vládě doporučím," podotkl. Praha by tím jen zvýšila vlastní kapitál v bance, ale nevedlo by to k navýšení deficitu.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK