Internetovou organizaci ICANN povede Fadi Chehadé

22.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. června (ČTK) - Novým prezidentem a výkonným ředitelem mezinárodní doménové organizace ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) bude nejpozději od října dosavadní šéf softwarové firmy Vocado LLC Fadi Chehadé (50). Nahradí Roda Beckstroma, kterému skončí smlouva na začátku července. Zástupci ICANN to oznámili na dnešní tiskové konferenci.

Dosud málo známý Chehadé s libanonským, egyptským a americkým pasem v minulosti pracoval například pro IBM nebo vedl softwarovou firmu CoreObjects. Jako zakladatel firmy RosettaNet dal Chehadé dohromady velké hráče jako Microsoft, SAP, IBM, HP nebo Dell k vytvoření standardů pro procesy při elektronickém obchodování.

Jeho hlavním úkolem v čele největší světové autority ve správě internetových domén bude historicky největší rozšíření počtu domén nejvyššího řádu. O vlastní doménovou koncovku požádalo přes 1930 uchazečů, kteří navrhli celkem 1409 různých domén. Koncovky by měly rozšířit klasické domény, jako jsou .com, .org nebo .cz.

"Strávil jsem většinu své profesionální kariéry vytvářením konsensu mezi různými podílníky z celého světa. S přirozenou pokorou nyní povedu organizaci, která sebe sama definuje mezinárodním mnohovlastnickým modelem a tvoří jádro bezpečnosti a stability internetu," uvedl Chehadé.

Dnešní představení nového ředitele ICANN bylo pro většinu zúčastněných obrovským překvapením. "Fadi Chehadé je člověk, který se v komunitě kolem ICANN nikdy nepohyboval a téměř nikdo jej nezná. Bohužel to tedy znamená, že by potřeboval nějaký čas, aby se s tímto velice specifickým prostředím seznámil. Času ale příliš mít nebude, protože vstupuje do ICANNu v období, kdy je v plném běhu jeho historicky největší projekt, tedy vznik nových domén nejvyšší úrovně," uvedl výkonný ředitel českého doménového sdružení CZ.NIC Ondřej Filip.

Neziskové sdružení ICANN zajišťuje chod celosvětového internetu. ICANN pořádá každoročně tři setkání, pokaždé v jiné části světa. Jedno z nich proběhne příští týden v Praze.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK