Pražská burza v závěru týdne oslabila, PX odepsal 0,28 procenta

22.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Pražská burza v závěru týdne klesla. Hlavní index PX jen těsně neudržel psychologickou hranici 900 bodů a dnes odepsal 0,28 procenta na 899,6 bodu. Své historické minimum prohloubily akcie mediální společnosti CME. Aktivita investorů byla výrazně podprůměrná.

 

Pražská burza při jednom z nejméně likvidních obchodování v tomto roce lehce oslabila, uvedl Vladimír Urbánek ze serveru Kurzy.cz. V systému SPAD pro nejvíce obchodované emise byly uzavřeny transakce za zhruba 495 milionů korun.

Podle Urbánka byla obecná akciová nálada negativně ovlivněna snížením ratingu největších světových bank ze strany agentury Moody´s a v reakci na pokračující špatné makroekonomické zprávy potvrzující zpomalování ekonomického růstu v centru eurozóny, v Německu.

Akcie CME spadly o 1,82 procenta na 102,99 koruny. Cena akcií těžařské firmy NWR klesla o 0,79 procenta na 100,20 koruny.

Nedařilo se také akciím energetické společnosti ČEZ, které odepsaly 0,41 procenta na 730 korun. Jakub Lukáš z Patria Direct upozornil, že s akciemi ČEZ se ve středu 27. června bude naposledy obchodovat s nárokem na dividendu. Den poté, co její výši bude schvalovat valná hromada. Firma navrhla výplatu 45 korun na akcii.

Burzu dolů táhly také obě bankovní emise. Snížení ratingu 15 největším světovým bankám agenturou Moody´s nakonec nebylo vyhodnoceno tak negativně, uvedl Pavol Mokoš z Patria Direct. Akcie rakouské Erste Bank zlevnily o 0,56 procenta na 371,80 koruny a cenné papíry Komerční banky si pohoršily o 0,14 procenta na 3495 korun.

Z velkých emisí rostly pouze akcie mobilního operátora Telefóniky, přidaly 0,29 procenta na 385 korun. Urbánek míní, že pro titul hovoří v současnosti probíhající firemní odkup a také pomalu ale jistě se přibližující se datum rozhodného dne pro výplatu dividend.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK