Akcie na pražské burze v týdnu posílily o 1,6 procenta

22.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. června (ČTK) - Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu lehce posílily. Hlavní index PX ve srovnání s minulým pátkem přidal 1,6 procenta na 900 bodů. Nejvýrazněji posílily akcie pojišťovny VIG, naopak nejvíce si pohoršily cenné papíry mediální firmy CME. V předchozím týdnu index PX klesl o 0,1 procenta.

"Předposlední červnový týden se nesl na vlně důležitých informací, které přinášely výraznější očekávanou rozkolísanost kurzů. Ze začátku týdne na trhy přišla poměrně uklidňující zpráva z Řecka v podobě výsledku parlamentních voleb. Zveřejněná makroekonomická data z USA, Evropy či Číny byla spíše nepříznivá. Domácí index PX se nesl ve znění globálních událostí, na domácím trhu se neobjevily významnější zprávy k lokálním akciím," popsal vývoj na trhu analytik J&T Banky Milan Vaníček.

Nejvíce rostoucí akcií v uplynulém týdnu byla VIG, která posílila o 5,7 procenta na 788,50 Kč. U společnosti se neobjevila žádná významná korporátní zpráva a Vaníček pohyb kurzu chápe jako technickou událost po bezdůvodném propadu z předchozího týdne. Nejvíce klesajícím titulem uplynulého týdne byla CME, jež se propadla o 8,1 procenta na 103 Kč. Na tlaku na cenu se prý podílela hlavně prodejně naladěná analýza od Goldman Sachs.

Nadcházející týden bude patřit summitu EU, který by měl řešit otázky dalších kroků vůči nové řecké vládě a všeobecně řecké pomoci. Další stěžejní otázkou bude situace španělského bankovního systému. Týden bude rovněž nabit velkým množstvím makroekonomických ukazatelů. "Očekáváme zvýšenou nervozitu před summitem EU a v případě příznivého kroku směrem ke stabilizaci bychom očekávali zlepšení investorské nálady," odhadl Vaníček.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK