Americké akcie zpevňují, zájem je o banky

22.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 22. června (ČTK) - Americké akcie zahájily dnešní obchodování růstem, o který se zasloužily především banky. Investoři ignorovali zprávu o snížení ratingu některých finančních institucí, a místo toho se zaměřili na nejvíce podhodnocené tituly. Ve čtvrtek totiž akcie zažily druhý největší výprodej v letošním roce a část investorů došla k závěru, že jsou některé akcie opět vhodné k nákupu.

Ve 12:00 EDT (18:00 SELČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 12.625 bodů a proti předchozímu závěru přidával asi 0,5 procenta. Širší index S&P 500 si připisoval zhruba 0,4 procenta na 1330 bodů, index Nasdaq Composite měl zisk 0,6 procenta na 2875 bodů.

"Trh ve čtvrtek oslabil až příliš, takže dnešní růst je určitě reakcí na ten příliš hluboký propad," řekla analytička Janna Sampsonová z investiční společnosti OakBrook Investment. Naznačila tak, že dnešní růst by nemusel mít dlouhého trvání.

Index S&P 500 ve čtvrtek odepsal asi 2,2 procenta. Výraznější ztrátu měl v letošním roce jen jednou, a to 1. června. tehdy odepsal 2,5 procenta. Část analytiků si myslí, že akciový trh fázi korekce nedokončil a bude dál klesat. K dalšímu poklesu by měla přispět i horší statistika, a to nejen z USA, ale i z Evropy a Číny.

Mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service po skončení čtvrtečního obchodování v USA snížila rating 15 globálních bank, z toho pěti z USA. Krok agentury se ale očekával, takže dopady na ceny akcií byly minimální. Zpočátku na to reagovaly akcie bank v Evropě, než je příznivě ovlivnila zpráva o zmírnění požadavků na kolaterál ze strany ECB.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK