Americké akcie zakončily týden růstem, zpevnilo také euro

22.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 22. června (ČTK) - Americké akcie zakončily týden růstem, a smazaly tak část vysokých ztrát z předchozího dne. Investoři ignorovali zprávu o snížení ratingu některých finančních institucí, a nakupovali akcie bank i dalších titulů, které považují za podhodnocené. Na devizových trzích zpevnilo euro, jemuž k růstu pomohla Evropská centrální banka (ECB) zmírněním požadavků na zajištění úvěrů.

Dow Jonesův index zpevnil o 67,21 bodu a obchodní den uzavřel růstem v rozsahu 0,53 procenta na hodnotě 12.640,78 bodu. Širší index S&P 500 si připsal 0,72 procenta na 1335,02 bodu, index Nasdaq Composite pak vzrostl o 1,17 procenta na 2892,42 bodu. Za celý týden Dow Jones odepsal 0,9 procenta, zatímco index S&P 500 klesl o 0,6 procenta. Naopak index Nasdaq si 0,7 procenta připsal.

"Trh ve čtvrtek oslabil až příliš, takže dnešní růst je určitě reakcí na ten příliš hluboký propad," řekla analytička Janna Sampsonová z investiční společnosti OakBrook Investment. Naznačila tak, že dnešní růst by nemusel mít dlouhého trvání.

Index S&P 500 ve čtvrtek odepsal asi 2,2 procenta. Výraznější ztrátu měl v letošním roce jen jednou, a to 1. června. tehdy odepsal 2,5 procenta. Část analytiků si myslí, že akciový trh fázi korekce nedokončil a bude dál klesat. K dalšímu poklesu by měla přispět i horší statistika, a to nejen z USA, ale i z Evropy a Číny.

Mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service po skončení čtvrtečního obchodování v USA snížila rating 15 globálních bank, z toho pěti z USA. Krok agentury se ale očekával, takže dopady na ceny akcií byly minimální. Zpočátku na to reagovaly akcie bank v Evropě, než je příznivě ovlivnila zpráva o zmírnění požadavků na kolaterál ze strany ECB.

Na devizových trzích se zvyšoval kurz eura, jemuž k růstu pomohl právě zásah ECB. Centrální banka tak bude nově přijímat do zástavy i méně kvalitní dluhopisy, aby usnadnila úvěrování. Podle expertů je to opatření, které má pomoci především bankám ze Španělska. Pomohly i závěry schůzky zástupců Itálie, Francie, Německa a Španělska, kteří před summitem ladili postup k řešení krize.

Euro k dolaru vystoupilo až na 1,2583 USD, později se ale jeho kurz ustálil na 1,2566 USD. Za celý den to byl nárůst o 0,2 procenta. Za týden však jednotná evropská měna odepsala více než jedno procento. Ve čtvrtek euro oslabilo o 1,3 procenta, což byl nejvýraznější denní propad kurzu od poloviny loňského prosince.

Vůči japonskému jenu euro zpevnilo o 0,4 procenta na 101,08 JPY, dolar k jenu přidal 0,2 procenta na 80,44 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK