Vláda asi odmítne návrh ČSSD na snížení spodní sazby DPH

24.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. června (ČTK) - Vláda pravděpodobně odmítne senátní návrh ČSSD na snížení daně z přidané hodnoty (DPH) na loňskou úroveň. Příjmy státu by to podle propočtů ministerstva financí na vládním webu snížilo o 4,7 miliardy korun. Kabinet má o návrhu rozhodnout příští týden.

Senátní snaha vrátit sníženou 14procentní a základní 20procentní sazbu na deset a 17,5 procenta je v rozporu s vládní představou, která chce od příštího roku DPH o jeden procentní bod zvýšit. Vláda si od zvýšení slibuje posílení rozpočtu o 16,3 miliardy korun s cílem snížit schodek veřejných financí. Ve snížené sazbě chce vláda také teplo a bytovou výstavbu.

Návrh senátorů zařadit do snížené sazby kromě knih, tiskovin a zdravotnických pomůcek také služby knihoven, archivů, muzeí a jiných kulturních zařízení by bylo podle ministerstva v rozporu s evropskou směrnicí o společném systému DPH.

Ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že okruh zdravotnických pomůcek a služeb pro zdravotně postižené, které chce mít Senát ve snížené sazbě, není v novele přesně vymezen. "Což by ve svém důsledku zřejmě vedlo k navýšení výdajů z veřejného zdravotního pojištění," sdělilo ministerstvo.

ČSSD navrhla do snížené sazby DPH zařadit také potřeby pro zdravotní a sociální péči o děti a seniory. Senát to doplnil ještě o telefony pro nevidomé, herec a senátor ODS Tomáš Töpfer o vstupenky na scénické akce. Mezi kolegy z klubu občanských demokratů ale podporu nezískal.

O zařazení knih do spodní sazby DPH usilují čeští knihkupci a nakladatelé. Podotýkají, že vyšší DPH na knihy má v rámci EU jen Dánsko a Bulharsko. Nelíbí se jim ani to, že český stát zatížil nejvyšší daní v Evropě také elektronické knihy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK