Kalousek: Plánovaný deficit rozpočtu by neměl být překročen

24.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Státní rozpočet by na konci roku neměl překročit schválený deficit 105 miliard korun. Na základě dosavadního vývoje to dnes v pořadu České televize Otázky Václava Moravce uvedl ministr financí Miroslav Kalousek. Rizikem pro ekonomiku ČR je však vývoj v eurozóně a problémy s čerpáním z fondů EU. Schodek státního rozpočtu ke konci května stoupl na 79 miliard korun z dubnových téměř 45 miliard.

 

"Pokud nedojde k výraznému zhoršení v Evropě, nemám důvod se domnívat, že bychom nesplnili parametry státního rozpočtu a veřejných rozpočtů za letošní rok," uvedl Kalousek.

Konečný schodek by ale mohla ohrozit dvě rizika. "To jedno je, že nikdo z nás neví, co se zítra stane v eurozóně se Španělskem a podobně," řekl ministr. Případné následné zvýšení nervozity na finančních trzích podle něj může uvrhnout do horší ekonomické situace celou Evropu včetně ČR.

Za druhé možné riziko označil v současné době pozastavené proplácení dotací z evropských fondů. "Kdyby se skutečně nepodařilo obnovit čerpání, tak bychom o to sice ne nenávratně přišli, mohli bychom čerpat příští rok, ale v letošním deficitu by to udělalo výrazný problém," řekl Kalousek.

Pokud Evropská komise do konce letošního roku Česku neobnoví proplácení dotací, může Česká republika přijít v evropských fondech asi o 22 miliard korun, vyplývá z materiálu ministerstva pro místní rozvoj, který má v úterý projednat vláda.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK