ČNB podle analytiků sníží sazby na rekordně nízkou úroveň

24.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bankovní rada České národní banky na svém zasedání ve čtvrtek 28. června zřejmě sníží podle odhadů analytiků oslovených ČTK úrokové sazby o čtvrt procentního bodu. V takovém případě by základní úroková sazba klesla na rekordně nízkou hodnotu 0,5 procenta. Nyní je základní sazba již přes dva roky na 0,75 procenta.

 

Pro snížení sazeb podle analytiků hovoří zhoršující se stav ekonomiky. Zároveň inflace se podle ekonomů vyvíjí příznivěji, než ČNB očekávala.

"Předpokládám, že ČNB na svém červnovém zasedání nejspíše sníží svoji hlavní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu. Pro snížení úrokových sazeb už minule hlasovali dva členové bankovní rady a v mezičase se z ČNB ozývaly další hlasy pro nižší sazby. Inflace je o něco příznivější, než předpokládala prognóza, propad ekonomiky naopak rychlejší," uvedl analytik ČSOB Petr Dufek.

"Na konci června bankovní rada ČNB nejspíše sníží úrokové sazby. Důvodem je zhoršení ekonomické situace a pokračující deflace v jádrové inflaci," uvedl i hlavní ekonom Patria Finance David Marek. Řada indikátorů podle něj ukazuje, že se pokles ekonomiky protáhl i do druhého čtvrtletí. "Hlavní příčinou je domácí poptávka, což se projevuje v absenci tlaků na růst cen," dodal.

Snížení sazeb ale bude podle analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška víceméně symbolickým krokem. "Nižší sazby nepřinesou ekonomice viditelnou vzpruhu, protože jejich současná výše není pro ekonomické subjekty nijak limitující. Další pohyb sazeb směrem dolů nepředpokládám, ke zvýšení naopak těžko dojde dřív než ve druhé polovině 2013," uvedl. Rovněž analytik Raiffeisenbank Michal Brožka uvedl, že s dalším snížením sazeb nepočítá. ČNB ale podle něj ponechá hlavní úrokovou sazbu na úrovni 0,5 procenta nejméně do konce letošního roku.

Naopak podle analytika Next Finance Vladimír Pikora ponechá úrokové sazby beze změny. "Očekávám, že vyčkávání bude nakonec kompromisem akceptovatelným pro většinu členů bankovní rady. Nicméně diskuse o možném snížení úrokových sazeb bude pokračovat po celý zbytek roku," uvedl.

Aleš Sosnovský vju

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK