Ropa dál zdražuje, trh sleduje postup tropické bouře

25.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ceny ropy na světových trzích v úvodu týdne pokračují v růstu, za kterým je částečně odstávka těžby v Mexickém zálivu. Tam zuří tropická bouře a hrozí, že se dostane do míst, kde se soustřeďuje největší část americké příbřežní těžby ropy a zemního plynu. K růstu cen přispívá i trochu příznivější výhled poptávky, o který se zasloužila snaha lídrů eurozóny podpořit ekonomiku.

 

Kolem 7:00 se barel severomořské ropy Brent prodával za zhruba 91,80 USD a proti pátečnímu závěru v New Yorku přidával necelé jedno procento. Asi o dvě procenta už se přitom cena zvýšila v pátek. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) se ráno prodávala za zhruba 80,20 USD a přidávala přes půl procenta.

V Mexickém zálivu se na konci minulého týdne vyvinula tropická bouře Debby, která je první pojmenovanou bouří letošní sezony hurikánů v oblasti západního Atlantiku. Debby nyní rychlostí až 95 kilometrů v hodině bičuje Floridu a Alabamu a během tohoto týdne by měla dorazit k pobřeží. Zatím se ale nedá říci, zda zasáhne i oblast těžby, anebo ji mine.

"Pokud se zklidní situace kolem té bouře, bude růst (cen ropy) asi jen přechodný," poznamenal analytik Tony Nunan z finanční společnosti Mitsubishi. Objem vnitrozemské těžby ropy a plynu je v USA už skoro stejný, jako objem těžby u pobřeží. V posledních letech se o to zasloužil rychlý růst těžby z břidlicových formací.

Těžební firmy v Mexickém zálivu se o víkendu začaly na příchod bouře připravovat a postupně omezují těžbu. V neděli večer byla odstavena asi čtvrtina veškeré těžby a plynu v této oblasti. Stojí i zařízení Thunder Horse, což je největší ropná plošina na světě s denní kapacitou až 250.000 barelů ropy.

Cenám ropy také prospěla páteční schůzka v Římě, které se zúčastnil italský premiér Mario Monti, německá kancléřka Angela Merkelová, španělský premiér Mariano Rajoy a francouzský prezident François Hollande. Lídři čtyř klíčových zemí eurozóny se dohodli, že na summitu Evropské unie v Bruselu tento týden budou chtít prosadit prorůstová opatření za zhruba 130 miliard eur (asi 3,4 bilionu Kč).

Důvodem k růstu cen ropy je ale podle některých analytiků i prostý fakt, že ropa se prodává výrazně pod cenou, kde ji chtějí mít členové Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC). Ti už dali mnohokrát najevo, že chtějí cenu vidět na zhruba 100 dolarech.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent srpen 91,75 90,98 New York - Nymex WTI srpen 80,24 79,76

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK