Japonské akcie oslabily, trh si všímá vývoje před summitem EU

25.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 25. června (ČTK) - Japonské akcie zahájily týden poklesem, za kterým jsou především horší statistické údaje z klíčových světových ekonomik. Trh si ale všímá i vývoje před nadcházejícím summitem Evropské unie, který se bude konat koncem týdne v Bruselu. Podle analytiků se zatím nezdá, že by politici měli účinný recept na dluhovou krizi.

Hlavní index Nikkei 225 odepsal 63,73 bodu a obchodní den uzavřel slabší o 0,72 procenta na hodnotě 8734,62 bodu. Spadl tak pod pětidenní klouzavý průměr, který patří mezi technické indikátory. Širší index Topix oslabil o 0,76 procenta na 745,22 bodu.

Na trh v minulých dnech přicházely nepříznivé statistické údaje, které potvrdily, že zpomalují ekonomiky jak v Evropě a Spojených státech, tak v Číně. Nadcházející summit EU by se měl zabývat návrhem na hlubší integraci Evropy, včetně pravidel takzvané bankovní unie. Ta má pomoci zlomit vazbu mezi špatným stavem bank a zadluženými státy.

Na devizových trzích v růstu pokračuje dolar, o který se zvyšuje zájem v dobách zvýšené politické nejistoty. Obchodníci naopak prodávali euro, ale také většinu takzvaných komoditních měn. To je například australský dolar, stejně jako měny Nového Zélandu a Kanady.

Euro k dolaru odepsalo 0,4 procenta na 1,2529 USD. Dolar vůči japonskému jenu se vyhoupnul až na dvouměsíční maximum 80,63 JPY, než mírně oslabil a ustálil se na 80,24 JPY. Ztratil tak 0,3 procenta.

Dolarový index, který sleduje pohyb amerického dolaru ke koši šesti hlavních světových měn a který minulý týden zpevnil asi o jedno procento, se v Tokiu pohyboval na 82,361 bodu. Nacházel se tak v blízkosti pátečního maxima 82,469 bodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK