ČSÚ: Důvěra v českou ekonomiku se v červnu opět snížila

25.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Celková důvěra v domácí ekonomiku se v červnu meziměsíčně opět snížila. Souhrnný indikátor důvěry ve srovnání s květnem klesl o 0,8 bodu. Mezi podnikateli se důvěra v ekonomiku mírně zvýšila znovu jen v obchodě. Ve stavebnictví, ve vybraných službách a v průmyslu klesla. Důvěra spotřebitelů se meziměsíčně zvýšila. Meziročně je souhrnný indikátor důvěry nižší, oznámil dnes Český statistický úřad.

 

Indikátor spotřebitelské důvěry se v červnu podle statistiků meziměsíčně zvýšil a v meziročním srovnání je stále nižší. Ze šetření mezi spotřebiteli v červnu vyplynulo, že se pro příštích 12 měsíců snížily obavy spotřebitelů ze zhoršení celkové ekonomické situace i ze zhoršení jejich vlastní finanční situace. "Podíl respondentů, kteří očekávají zvýšení nezaměstnanosti, se zvýšil. Úmysl spořit se zvýšil také. Respondenti se nadále obávají růstu cen," uvedl ČSÚ.

V průmyslu se v červnu hodnocení současné celkové ekonomické situace snížilo. Hodnocení současné celkové a zahraniční poptávky se snížilo mírně. Zásoby hotových výrobků se podle respondentů nezměnily. Celkově se důvěra v průmyslu oproti minulému měsíci snížila a oproti hodnotám z loňského června je také nižší.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK