Německý parlament asi bez problémů schválí ESM i fiskální pakt

25.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 25. června (ČTK) - Německý parlament by měl v pátek bez problémů schválit jak stálý záchranný fond ESM, tak fiskální pakt. Umožnit by to měla dohoda o finančních příspěvcích dosažená mezi vládou kancléřky Angely Merkelové a horní komorou parlamentu. Některé spolkové země totiž podporu návrhům vázaly na příslib finanční pomoci 12 až 13 miliard eur (asi 309 až 335 miliard Kč) na péči o handicapované občany.

Bavorský premiér Horst Seehofer a lídři dalších spolkových zemí v neděli jednali na berlínském kancléřství a novinářům pak řekli, že se dohodli na požadovaných příspěvcích. Seehofer předtím hrozil, že horní komora navrhovaná opatření zablokuje, pokud spolková vláda neslíbí, že požadované příspěvky zaplatí.

"Dosáhli jsme dohody, která umožní, že Bavorsko bude v pátek hlasovat pro fiskální pakt," řekl Seehofer, jehož citovala agentura Reuters. "Je to rozumná dohoda mezi spolkovou vládou a vládami jednotlivých zemí," podotkl Seehofer, obklopen lídry dalších zemí. Příslib si vymohli opoziční předáci ze sociální demokracie (SPD) a Zelených.

Spolkový sněm a Spolková rada, tedy dolní a horní komora parlamentu, mají o Evropském stabilizačním mechanismu (ESM) i fiskálním paktu odděleně jednat v pátek. Pro přijetí fiskálního paktu Merkelová v obou komorách potřebuje dvoutřetinovou většinu.

Nedělní dohoda stanoví, že vláda ponese na celkových nákladech péče o handicapované od roku 2013 podíl. Premiér spolkové země Sasko-Anhaltsko řekl, že na vládu patrně připadne kolem čtyř miliard eur (asi 103 miliard Kč) ročně. Vláda ale také přistoupila na to, že bude i nadále platit část nákladů na místní veřejnou dopravu.

Záchranný fond ESM měl začít platit od 1. července, podle Reuters se ale začátek posouvá až na 9. července. Agentura se opírá o návrh doporučení, o nichž se bude v závěru tohoto týdne jednat na summitu Evropské unie. Odklad si vynutilo zpoždění ratifikačního procesu v některých členských zemí eurozóny, nejen v Německu. Úplná ratifikace vyžaduje podpis německého prezidenta Joachima Gaucka a souhlas ústavního soudu v Karlsruhe.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK