Porucha kabelu zastavila a omezila provoz vlaků z Plzně do Chebu

25.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Plzeň 25. června (ČTK) - Porucha na optickém řídicím kabelu zkomplikovala dnes dopravu na železniční trati z Plzně do Chebu. Poškozením kabelu vypadlo celé automatické dálkové řízení dopravy na trati. Aby se mohly vlaky zase rozjet, museli se na stanice a dopravny dočasně vrátit výpravčí a dopravu řídit postaru. Provoz tak řídí z Plzně - Jižního Předměstí do Mariánských Lázní, z Mariánských Lázní do Chebu je zatím náhradní autobusová doprava, řekl dnes ČTK mluvčí Správy železniční dopravní cesty Pavel Halla.

Podle mluvčí Českých drah Radky Pistoriusové se porucha dotkla zatím zhruba dvou desítek spojů, z toho osmi rychlíků. Některé nabraly dlouhá zpoždění až v desítkách minut.

Porucha se stala v 10:36 v kabelové šachtě v Plzni na Jižním Předměstí. "Vinou poruchy na napájecím kabelu se přepálil optický kabel, jímž je trať ovládána. Musel být zastaven provoz, protože nešlo nad tratí dohlížet z dálkového pracoviště řízení provozu," uvedl Halla. Ve 13:00 se podařilo nouzově bezpečně obnovit provoz, když se dočasně vrátila necelá desítka výpravčích. Trať je totiž jinak řízena automaticky z centrálního pracoviště z Plzně. Nyní se provoz řídí jako za starých časů - výpravčí si předávají vlaky ze stanice do stanice.

Kvůli výpadku kabelu nefungují ani návěstidla nebo železniční přejezdy. Vlaky proto musejí před přejezdy houkat a projíždět maximálně desetikilometrovou rychlostí.

Správci dopravní cesty pracují na odstranění závady a na propojení kabelu. Podle Hally se předpokládá, že provoz by měl být plně obnoven do 18:00. "To je Achillova pata dálkového řízení všude na světě. Je to v podstatě bezchybný a spolehlivý systém, automatizovaný pomocí počítačů, vylučuje to chybu lidského faktoru. Pokud dojde k nějaké takové závadě, jsou nastavené různé postupy a předpisy," uvedl Halla. Podle něj se také zjišťuje, co nebo kdo přesně poruchu zapříčinil.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK