Evropský soud potvrdil pokutu pro Microsoft, mírně ji ale snížil

27.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Lucemburk 27. června (ČTK) - Evropský soud potvrdil pokutu, kterou před čtyřmi lety udělily antimonopolní orgány Evropské unie americké softwarové společnosti Microsoft. Soud ale pokutu snížil o 39 milionů na 860 milionů eur (asi 22,3 miliardy Kč). To je proti původní částce o více než čtyři procenta méně. Soud jinak odmítl odvolání Microsoftu, který s pokutou hned od začátku nesouhlasil.

Pokuta pro Microsoft je podle agentury Reuters technicky postihem za nedodržování pravidel. Evropská komise firmu v roce 2004 vyzvala, aby zveřejnila zdrojový kód pro software k serverům. Chtěla tak zajistit větší kompatibilitu s produkty od jiných výrobců.

Dnešní rozhodnutí druhého nejvyššího soudu Evropské unie v zásadě podporuje původní rozhodnutí komise a naopak odmítá všechny argumenty, které Microsoft předložil ve snaze přesvědčit soud, aby původní rozhodnutí anuloval.

V roce 2008, kdy Microsoft pokutu dostal, šlo o nejvyšší pokutu, jakou kdy Evropská komise vyměřila. Potrestala tak Microsoft za to, že ani na výzvy nezveřejnil zdrojový kód k softwaru a oddalovat poskytnutí informací konkurentům.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK