Ministerstvo dopravy spustí registr vozidel 9. července

27.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ministerstvo dopravy spustí registr vozidel v pondělí 9. července ráno a první červencový týden registr fungovat nebude. Na dnešním setkání s novináři to řekl ministr dopravy Pavel Dobeš. Důvodem pro přenesení registru vozidel ze správy ministerstva vnitra na resort dopravy je zvýšení efektivity při kontrole vložených dat. Náklady činily 47 milionů Kč za tvorbu počítačové aplikace a za nákup výpočetní techniky.

 

"Pevně doufám, že od 9. července bude systém integrován na ministerstvo dopravy a bude plně funkční," uvedl Dobeš. Zároveň se omluvil za výpadek provozu, který ale bude vzhledem ke státním svátkům v příštím týdnu trvat pouze tři pracovní dny. Reálný dopad tohoto omezení by proto měl být naprosto minimální, věří Dobeš.

Během prvního týdne v červenci bude podle náměstka ministra dopravy Ivo Tomana potřeba z evidence ministerstva vnitra převést 14,5 milionu záznamů o 7,5 milionu aktivních vozidel, které jezdí po českých silnicích. Kromě převodu dat bylo nutné uspořádat školení pro zaměstnance obcí, kteří budou s registrem pracovat. Školeními od začátku června prošlo na 330 lidí z celkových 1400, kteří se evidencí vozidel zabývají. Každé z 206 míst, kde se vozidla evidují, tak podle Tomana má alespoň jednoho proškoleného úředníka.

Nový centrální registr vozidel má být přehlednější, umožní například registraci značek na přání nebo převod registračních značek mezi vozidly jednoho majitele. Má být napojený na základní registry, policii a evidenci kradených aut v zahraničí.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK