MMR eviduje žádosti o peníze z fondů EU za 1,241 bilionu Kč

27.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. června (ČTK) - Žadatelé o dotace z fondů EU předložili k 6. červnu 80.880 žádostí v celkové hodnotě 1,241 bilionu korun. Celkem úřady od roku 2007 do začátku června příjemcům dotací proplatily 341,1 miliardy korun. ČR může v programovacím období 2007 až 2013 podle aktuálního kurzu získat celkem 798,7 miliardy korun. Vyplývá to z měsíční monitorovací zprávy o průběhu čerpání Strukturálních fondů a fondů soudržnosti EU a národních zdrojů v programovém období 2007 a 2013. Zprávu dnes zveřejnilo ministerstvo pro místní rozvoj.

Celkový objem žádostí činí aktuálně 155 procent z celkových prostředků určených pro programové období do roku 2013. Certifikované výdaje předložené Evropské komisi pak činí 140,3 miliardy korun, vyplývá ze zprávy.

ČR v současnosti kvůli čerpání peněz z fondů EU čelí potížím. Kvůli pochybnostem o fungování tuzemských dotačních programů nyní Brusel Česku neproplácí dotace, které stát příjemcům vyplatil. EK vytkla Česku hlavně problémy s kontrolou a auditem, zadáváním veřejných zakázek a fluktuací úředníků odpovědných za dotace. Akční plán má tyto problémy vyřešit. Česko na to dostalo čas do poloviny roku. EK bude následně zkoumat, nakolik se tuzemské úřady skutečně polepšily.

Pokud Evropská komise do konce letošního roku Česku neobnoví proplácení dotací, může Česká republika přijít v šesti z 18 programů, které spravují české úřady, asi o 22 miliard korun, vyplývá z dokumentu MMR. Podle pravidel EU je nutné do konce každého roku vyčerpat z fondů určitý objem peněz. Když to státní úředníci nestihnou, nevyčerpané peníze pro příslušný rok propadnou a vrátí se do unijního rozpočtu.

Dokument MMR měla na úterním programu vláda, která jeho projednávání přerušila. U všech rizikových programů, mezi které patří například operační programy Životní prostředí a Vzdělávání pro konkurenceschopnost, navrhuje MMR řadu nápravných opatření. Ta mají snížit míru uvedených rizik nebo je přímo odstranit. Zároveň ale resort v předkládací zprávě poznamenává, že v současné době jsou již možnosti pro uskutečnění zásadních opatření velmi omezené.

Měsíční monitorovací zpráva o průběhu čerpání strukturálních fondů, Fondu soudržnosti a národních zdrojů (dále MMZ) představuje hlavní výstup monitoringu realizace operačních programů v programovém období 2007-2013.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK