Institut Ifo zlepšil odhad letošního růstu německé ekonomiky

28.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Mnichov 28. června (ČTK) - Německý hrubý domácí produkt by se měl v letošním roce zvýšit o 0,7 procenta. Předpověděl to dnes výzkumný institut Ifo. Zlepšil tak svoji prosincovou prognózu, která počítala s růstem o 0,4 procenta. Poukázal však na nejistotu ohledně dalšího vývoje dluhové krize v eurozóně.

V příštím roce počítá Ifo se zrychlením hospodářského růstu v Německu na 1,3 procenta. Motorem růstu německé ekonomiky by měla být domácí poptávka podporovaná dobrými podmínkami na trhu práce. Loni německý HDP stoupl o tři procenta.

"Německá ekonomika pravděpodobně projde ve druhém pololetí obdobím slabosti. Důvodem je přetrvávající nejistota ohledně pokračování evropské dluhové krize," uvedl institut. "V příštím roce by měla ekonomika díky domácí poptávce oživit, pokud se evropská dluhová krize příliš nevystupňuje," dodal.

Německo má největší ekonomiku v Evropě, na které je závislá řada českých firem. Německý hrubý domácí produkt se v prvním čtvrtletí meziročně zvýšil o 1,7 procenta.

Spolkový úřadu práce dnes oznámil, že míra nezaměstnanosti v Německu se v červnu snížila na 6,6 procenta z květnových 6,7 procenta. Pokles počtu nezaměstnaných však zpomalil.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK