Koruna se před jednáním ČNB obchodovala bez výraznějších změn

28.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Česká měna se před dnešním jednáním České národní banky o nastavení úrokových sazeb obchodovala bez výraznějších změn. Podle odhadů analytiků ČNB zřejmě sazby sníží o čtvrt procentního bodu. Kolem 10:45 koruna proti středě zpevnila o haléř na 25,85 Kč/EUR. Vůči dolaru si naopak pohoršila o tři haléře 20,80 Kč/USD, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

 

Koruna je od rána pod prodejním tlakem, a to především vůči dolaru. Na měnovém páru s eurem bylo obchodování o poznání klidnější, v průběhu dne však i zde může volatilita narůstat, uvedl analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Koruna na tom dopoledne byla lépe než polský zlotý i maďarský forint. Ty výrazněji reagovaly na ranní propad eura k dolaru a akcií, uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Dodal, že v Česku je klíčovou událostí jednání bankovní rady ČNB, které by po delší době mělo vyústit ve změnu sazeb. "Stejně jako většina trhu čekáme jejich snížení o čtvrt procentního bodu," uvedl. Pokud sazby opravdu klesnou, nebude to překvapení a vliv na trh by měl být malý. Záležet ovšem bude i na doprovodném prohlášení, poznamenal Vlk.

Podle Martina Prokopa z Next Finance si spekulanti budou půjčovat levnou korunu, kterou následně prodají. Koruna by se ale dopoledne mohla svézt na vlně spekulací, že Evropská centrální banka bude opět nakupovat dluhopisy zemí eurozóny. To by mohlo korunu na chvíli posílit, dodal.

Euro kolem 10:45 oslabilo na 1,2438 USD/EUR. Vedle skepse před summitem EU na euro doléhají i firemní zprávy, dodal Vlk.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK