Ručte za dluhopisy daněmi, vyzývá země v potížích finský premiér

28.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 28. června (zpravodaj ČTK) - Zranitelné státy eurozóny, které jsou pod tlakem trhů, by měly vydávat takové dluhopisy, které by byly "kryté" vládními aktivy či konkrétními příjmy z daní. Přesvědčen je o tom podle svého dnešního prohlášení, z něhož cituje agentura Reuters, finský premiér Jyrki Katainen.

Jeho návrhy přicházejí krátce před tím, než dnes v Bruselu začnou o podpoře růstu a tvorby pracovních míst a také řešeních stále zuřící dluhové krize jednat šéfové států a vlád zemí EU.

Premiéry či prezidenty EU čekají dnes a v pátek debaty o střednědobých a dlouhodobých nástrojích, jak se v budoucnu vyvarovat opakování současných dluhových potíží. Jde zejména o to, jak prohloubit fiskální, ekonomickou i politickou unii v Evropě, zejména pak v eurozóně. Vedle toho je ale tlak i na to, aby unie přišla i s nějakými opatřeními, která by mohla začít fungovat v krátkodobém výhledu.

Katainen podotkl, že jeho země právě navrhovaným způsobem řešila svou krizi v 90. letech minulého století. "A je to standardní praxe pro dnešní banky," řekl podle agentury Reuters.

Od financování prostřednictvím trhu už byly ze zemí eurozóny "odstřiženy" Řecko, Irsko a Portugalsko, ale v poslední době je velký tlak i na Španělsko s Itálií, které čelí nárůstu výnosů z jeho dluhopisů. Investoři se totiž obávají tak, jako to bylo u zmiňované trojice, že by nemusely být schopné splácet dluhy, což se pak projevuje na rostoucích výdajích na obsluhu dluhu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK