Zástupci trojky věřitelů dorazí do Řecka počátkem příštího týdne

28.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 28. června (ČTK) - Zástupci tzv. trojky mezinárodních věřitelů dorazí na kontrolu do Atén na počátku příštího týdne. Oznámil to dnes mluvčí Evropské komise. Zástupci Evropské unie, Evropské centrální banky a Mezinárodního měnového fondu měli původně přijet do Atén toto pondělí, svoji návštěvu však odložili kvůli hospitalizaci premiéra a ministra financí.

Mluvčí EK dodal, že zatím není možné říct, jak dlouho bude kontrola stavu řecké ekonomiky trvat. Zdroj z německé vlády agentuře Reuters řekl, že kontrola bude trvat spíše týdny, než dny.

Zástupci věřitelů se mají setkat s novým premiérem Anotnisem Samarasem a nastupujícím ministrem financí Jannisem Sturnarasem. Ten byl jmenován do funkce teprve v úterý poté, co se funkce ze zdravotních důvodů vzdal Vasilis Rapanos.

Zpoždění návštěvy věřitelů v Řecku zvyšuje tlak na finanční situaci Řecka. Země by měla příští měsíc dostat další splátku ze slíbené pomoci 130 miliard eur (3,4 bilionu Kč), a pokud ji nedostane, bude bez peněz. Věřitelé si v poslední době stěžují, že Řecko není schopné prosadit zásadní reformy a naopak požaduje zmírnění úsporného programu, se kterým země souhlasila výměnou za finanční pomoc.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK