Lublaň zatím pro pomoc o banky nežádá, do budoucna to nevylučuje

28.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Lublaň 28. června (ČTK) - Slovinsko zatím o mezinárodní pomoc pro své banky, jež se potýkají s problémy, požádat neplánuje. Dnes to podle agentury Reuters řekl ministr financí Janez Šušteršič s tím, že nedokáže zcela vyloučit, že se něco takového nestane v budoucnu.

"Neuvažujeme o tom, že bychom požádali o pomoc," řekl šéf resortu financí den poté, co vláda a belgická bankovní a pojišťovací skupina KBC se dohodly na tom, že do největší slovinské banky Nova Ljubljanska Banka (NLB) napumpují 381 milionů eur. "Jsem přesvědčený o tom, že NLB nebude potřebovat pomoc, pokud se hospodářské podmínky budou vyvíjet normálním způsobem," řekl Šešteršič. Hodně ale podle něho záleží na podmínkách ve Slovinsku i na mezinárodní scéně.

Navýšit kapitál letos potřebovala také druhá a třetí největší slovinská banka, celkem šlo o asi 115 milionů eur. K tomuto kroku musely přistoupit, aby splnily přísnější kritéria pro výši kapitálu.

Slovinsko se stalo členem eurozóny na začátku roku 2007. Jednotnou evropskou měnu přijalo jako první z nováčků, kteří do EU vstoupili v roce 2004.

O mezinárodní pomoc tento týden požádal Kypr. Stejně jako v případě Španělska to udělal proto, že jeho banky potřebovaly rekapitalizaci.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK