Nečas v Bruselu zopakoval obavy z bankovní unie

28.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 28. června (zpravodajové ČTK) - Český premiér Petr Nečas dnes v Bruselu před začínajícím summitem Evropské unie, který někteří označují za klíčový pro budoucnost eura a eurozóny i celé EU, zopakoval obavy z plánů na vznik bankovní unie v EU. Právě o nich se bude jednat. Praha se podle premiéra bojí zejména případného oslabení domácího bankovního dozoru.

"My v prvé řadě nebudeme ti, kteří budeme házet eurozoně klacky pod nohy. My jsme připraveni podpořit všechna rozumná opatření, která povedou ke stabilitě eurozóny, jakkoli o některých z nich můžeme mít své pochybnosti nebo námitky," řekl Nečas při příjezdu na dvoudenní schůzku se šéfy dalších zemí EU.

V EU se v poslední době živě debatuje o tom, že jedním z léků na současné finanční problémy by mohl být právě vznik bankovní unie. Zatím jde o plán ve stádiu zrodu, zahrnovat by nicméně měl mimo jiné úpravy pravomocí dozorových orgánů či vytvoření společného fondu pojištění vkladů.

Některé z navrhovaných opatření nejsou podle premiéra špatné, jiné by ale mohly být pro Česko poměrně nebezpečné. V této souvislosti pak zmínil právě případné přenesení bankovního dozoru.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK