Záchranné fondy možná budou kupovat bondy na primárním trhu

28.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Záchranné fondy eurozóny možná budou intervenovat ve prospěch Itálie a Španělska a nakupovat jejich státní dluhopisy přímo na primárním trhu. Podle agentury Reuters o této možnosti budou jednat šéfové vlád, kteří dnes zahájili dvoudenní summit v Bruselu. Smyslem zvažovaných opatření je pomoci uvedeným dvěma zemím srazit náklady na obsluhu dluhu.

 

Evropský fond finanční stability (EFSF), který má jen dočasný mandát, i jeho nástupce ESM (Evropský stabilizační mechanismus), který má jako stálý podpůrný mechanismus začít platit zanedlouho, teď mohou poskytovat jen částečné garance za vládní dluhopisy prodávané na primárním trhu. Mohou tak snížit riziko pro investory, kteří tyto papíry nakupují. Fondy nicméně této možnosti zatím nevyužily.

"Musíme se podívat na současné nástroje. Jak EFSF, tak ESM, až začne fungovat, mají kapacitu nakupovat dluhopisy na primárním trhu," poznamenal jeden z činitelů po příjezdu na summit. Vrcholná schůzka, která se nyní v Bruselu koná, je od začátku evropské dluhové krize, tedy od jara 2010, už dvacátá v pořadí.

"To je oblast, na které má smysl pracovat," řekl činitel. Konkrétní podmínky, které budou muset země jako Itálie a Španělsko splňovat, když budou o zvažovanou pomoc stát, je ale nejprve nutné dojednat.

Summit EU začal po oficiálních formalitách kolem 15:00. Během pozdního odpoledne se ještě sejde pracovní skupina euroskupiny, v níž jsou náměstci ministrů financí a další činitelé ministerstev. Jednat mají především o tom, jak snížit nebezpečně vysoké náklady na obsluhu italského a hlavně španělského dluhu.

Například výnos desetiletých španělských dluhopisů se v minulých dnech už víckrát dostal nad hranici sedmi procent. To je při současné výkonnosti španělské ekonomiky úroveň, která je dlouhodobě neudržitelná.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK