Juncker asi zůstane v čele Euroskupiny, otázka ale jak dlouho

28.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 28. června (zpravodajové ČTK) - Lucemburský premiér a dosavadní šéf ministrů financí eurozóny (tzv. euroskupiny) Jean-Claude Juncker bude asi euroskupině předsedat i nadále. S odvoláním na nejmenované zdroje EU to uvedla agentura Reuters.

Podle ní také v čele trvalého záchranného fondu ESM, který by měl začít fungovat příští měsíc, stane Klaus Regling. Ten nyní stojí v čele prozatímního záchranného fondu eurozóny EFSF.

Rozhodnutí by měla být přijata formálně během summitu eurozóny, který bude následovat v pátek po skončení dvoudenního summitu celé sedmadvacítky.

Juncker zasedáním ministrů financí eurozóny šéfuje už od roku 2005, a jeho v pořadí už třetí mandát (na 2,5 roku) vyprší na konci června. Otázka ale prý je, jestli ve funkci zůstane celé nové funkční období či nikoli.

V minulých měsících se už debatovalo o možných nástupcích lucemburského premiéra. Padalo hlavně jméno německého ministra financí Wolfganga Schäubleho. Jenže ten se nelíbil některých státům, mimo jiné kvůli tomu, že je velmi spjat s masivním tlakem na škrty a reformy. Například francouzský prezident François Hollande prý chce zkusit na tento prestižní a důležitý post navrhnout svého ministra financí Pierra Moscoviciho.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK