Euro kvůli dluhovým problémům eurozóny pokračuje v poklesu

28.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 28. června (ČTK) - Evropská měna dnes již čtvrtý den za sebou klesá vůči dolaru a ocitla se nejníže za více než tři týdny. Důvodem jsou obavy investorů, že dvoudenní summit Evropské unie, který dnes začal, nepřinese žádný pokrok v řešení prohlubující se dluhové krize regionu.

V 17:15 SELČ euro vůči dolaru oslabilo o 0,3 procenta na 1,2429 USD, když během dne se propadlo až na 1,2405 USD. K jenu euro oslabilo o 0,8 procenta na 98,59 JPY. Kurz dolaru vůči jenu se snížil o půl procenta na 79,32 JPY.

Představitelé EU dnes dorazili na summit v Bruselu a jsou mnohem více rozdělení v názoru na to, jak pokračovat v boji s dluhovou krizí než kdkoliv jindy od počátku krize. Německá kancléřka Angela Merkelová dala jasně najevo, že nehodlá změnit současný odmítaví postoj ke společným dluhopisům. Jednat se zřejmě bude i o tom, jestli bude záchranný fond eurozóny nakupovat španělské a italské dluhopisy, aby pomohl zmírnit úvěrové náklady Říma a Madridu.

Podle analytiků je trh nyní příliš zaměřen na summit, a obchodování tak bude zřejmě velmi nestabilní. Ovlivňovat ho budou hlavně titulkové zprávy, které se budou objevovat během summitu.

Euro by mohly podpořit případné protikrizové kroky Evropské centrální banky, která by mohla snížit úrokové sazby a nalít na trhy další peníze. Člen měnového výboru ECB Peter Praet dnes uvedl, že není nic, co by mělo bance v současnosti bránit snížit úrokové sazby ze současného jednoho procenta, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK