Kongresové centrum zrušilo soutěž na prodej svého majetku

28.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. června (ČTK) - Kongresové centrum Praha (KCP) zrušilo výběrové řízení na prodej hotelu, byznys centra a pozemků. Důvodem byly chyby v zadání soutěže. O zrušení dnes rozhodlo představenstvo společnosti, řekl ČTK ředitel KCP Michal Kárník. Společnost chtěla prodat každou nemovitost zvlášť, ukázalo se ale, že budovy hotelu a byznys centra zřejmě nebude možné od sebe oddělit. Soutěž byla vypsána už podruhé. Praha očekává, že prodejem vydělá zhruba miliardu.

Vypsání výběrového řízení schválilo na konci března představenstvo KCP, Praha pak většinu členů představenstva vyměnila. "Ukázalo se, že zadání, ačkoliv jsme byli ujišťováni poradci, není správně udělané. Takže jsme byli nuceni to výběrové řízení zrušit," řekl ČTK Kárník. KCP nyní bude prověřovat, za jakých podmínek by bylo možné soutěž znovu vyhlásit. "Je strašně složité to oddělit, musíme zvážit, jestli to vůbec jde, jestli to je výhodné a jestli by se to vůbec vyplatilo," dodal ředitel.

Hotel a byznys centrum mají sice dvě různá popisná čísla, stavebně ale nejsou zcela odděleny. Budovy přechází jedna v druhou, mají také společné vedení energií.

Peníze z prodeje by měly uhradit asi polovinu zhruba dvoumiliardového dluhu, který KCP má. Zbývající dluh, který je nutné uhradit nejpozději v roce 2014, by se pak přefinancoval.

O prodeji zbytného majetku město uvažovalo už dříve, budovy a pozemky mělo získat společenství Penta Investments a Zátiší Catering Group. S tímto návrhem ale nesouhlasilo ministerstvo financí, které má na majetku KCP zástavu.

Akciová společnost KCP se zadlužila kvůli opravě budovy před zasedáním Mezinárodního měnového fondu a Světové banky v roce 2000. Asi polovinu ze čtyřmiliardové půjčky firmy sama splatila. KCP loni hospodařilo s účetní ztrátou 97,3 milionu korun. Předloni byla ztráta 12,5 milionu korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK