Ceny ropy kvůli eurozóně a propadu akcií výrazně klesly

28.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 28. června (ČTK) - Světové ceny ropy dnes výrazně oslabily. Podkopal je propad akcií po rozhodnutí Nejvyššího soudu USA a skepse ohledně schopnosti lídrů Evropské unie dohodnout se na řešení dluhové krize v eurozóně.

Cena severomořské ropy Brent kolem 17:30 SELČ klesla o dolar a půl těsně pod 92 dolarů za barel a sestoupila až na 91,55 USD. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu zlevnila o jeden a tři čtvrtě dolaru na zhruba 78,45 dolaru. Za celé druhé čtvrtletí ceny zatím ztrácejí více než pětinu, což je nejhlubší čtvrtletní pokles od vrcholu finanční krize na podzim 2008.

Pozornost finančních trhů se nyní zaměřuje na dvoudenní summit EU, zásadní výsledky se ale od něj nečekají. Dvě hlavní země Francie a Německo jdou totiž na setkání s nejprotichůdnějšími postoji od počátku dluhové krize.

Ropu srážely slabé akciové trhy, jejichž pokles se prohloubil po nečekaném rozhodnutí Nejvyššího soudu USA. Ten podpořil klíčovou součást reformy zdravotnictví prezidenta Baracka Obamy, což vyvolalo obavy investorů z růstu nákladů amerických firem v důsledku nové vládní regulace.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent srpen 91,98 93,50 New York - Nymex WTI srpen 78,47 80,20

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK