Ceny ropy stouply kvůli protikrizovým opatřením v Evropě

29.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Světové ceny ropy dnes výrazně stouply poté, co se představitelé Evropské unie dohodli na protikrizových krocích. Ty by mohly podpořit světovou ekonomiku a poptávku po palivech. K růstu cen ropy přispěly rovněž výpadky v dodávkách.

 

Cena severomořské ropy Brent se zvýšila o 1,67 dolaru na 93,03 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI zdražila o 1,92 dolaru na 79,61 dolaru, napsala agentura Reuters.

Evropští lídři se po složitých jednáních v noci na dnešek dohodli na vytvoření jednotného dohledového orgánu pro banky eurozóny. Banky by navíc mělo být za určitých podmínek možné rekapitalizovat přímo pomocí záchranného fondu eurozóny, aniž by se tím zvyšoval rozpočtový schodek dané země.

"Trh byl téměř zaskočen tím, že z tohoto summitu vzešlo něco podstatného," uvedl obchodník Tim Waterer ze společnosti CMC Global Markets. Dodal, že pro další vývoj na trzích budou důležité podrobnosti o realizaci dohodnutých opatření.

V Norsku nyní pokračuje stávka zaměstnanců ropného průmyslu, která vedla ke snížení těžby. K růstu cen ropy přispívají rovněž zlepšující se vyhlídky pro poptávku po palivech ve Spojených státech.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent srpen 93,03 91,36 New York - Nymex WTI srpen 79,61 77,69

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK