ČNB:Dluhy českých domácností v květnu vzrostly na 1,13 bilionu Kč

29.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dluhy českých domácností u bank a finančních institucí se v květnu zvýšily o 3,6 miliardy korun na 1,128 bilionu korun. Meziročně byly vyšší o více než 54 miliard korun, vyplývá z dnešních údajů České národní banky.

 

Zadluženost podniků v květnu meziročně vzrostla o téměř 34 miliard korun na 963,3 miliardy Kč a ve srovnání s předchozím měsícem byla vyšší o více než devět miliard korun.

Jednodenní vklady domácností u bank a finančních institucí vzrostly proti dubnu o 869 milionů Kč na 1,11 bilionu korun. Meziročně se zvýšily o téměř 74 miliard korun.

Vklady domácností s výpovědní lhůtou, mezi které patří například termínované vklady, v květnu meziročně klesly o 10,4 miliardy korun na 331,9 miliardy korun. Ve srovnání s předchozím měsícem byly nižší o 2,6 miliardy korun.

Centrální banka poskytuje uvedenou statistiku každý měsíc v národním měnovém přehledu. Ten se odvozuje z bilancí měnových finančních institucí, jež zahrnují vedle centrální banky, obchodních bank a poboček zahraničních bank v Česku také fondy peněžního trhu, úvěrní a spotřební družstva.

jap mol

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK