Draghi: Summit EU má jasné výsledky, i díky formě pomoci bankám

29.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 29. června (zpravodajové ČTK) - Dvoudenní summit Evropské unie, který dnes končí v Bruselu a je označován i jako summit krizový, přinesl hmatatelné výsledky. Novinářům to před koncem vrcholné schůzky řekl prezident Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi. Pozitivní je podle něj i forma rekapitalizace bank.

"S výsledkem zasedání Evropské rady jsem velmi spokojen," řekl Draghi, když přišel mezi novináře do atria. "(Výsledek) ukázal, že všichni členové eurozóny věří v dlouhodobý projekt eura," dodal. Upozornil ale, že budoucí pomoc musí být svázána s přísnými podmínkami, jinak bude nevěrohodná.

"Hmatatelných výsledků jsme dosáhli i v krátkodobém výhledu. Jedním takovým výsledkem je i zrušení statusu prioritního věřitele u záchranného fondu ESM v případě Španělska," pokračoval Draghi.

V otázce rekapitalizace bank se tak na summitu podle agentury Reuters v podstatě dohodl postup, který ECB obhajovala už dlouho. ESM, tedy Evropský stabilizační mechanismus jakožto nástupce dočasného Evropského fondu finanční stability (EFSF), ale musí nejprve začít fungovat. To má být v průběhu července.

Klíčovým a zároveň i trochu překvapivým výsledkem summitu je dohoda o flexibilitě obou záchranných fondů, tedy EFSF a ESM. Umožňuje totiž, že fondy budou moci intervenovat ve prospěch Itálie a Španělska nákupem jejích dluhopisů na primárním i sekundárním trhu. V tom až dosud panovaly mezi členy eurozóny velké rozpory.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK