ECB schválila změny v maďarském zákonu o centrální bance

29.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Budapešť 29. června (ČTK) - Evropská centrální banka (ECB) dnes schválila změny v kontroverzním maďarském zákonu o centrální bance. Maďarsko tak překonalo další překážku na cestě k obnovení jednání o záložním úvěru od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu (MMF). Informovala o tom dnes agentura Reuters.

Zákon v původní podobě podle EU a MMF ohrožuje nezávislost maďarské centrální banky. Přijetí zákona se koncem loňského roku stalo důvodem k přerušení přípravných jednání mezi maďarskou vládou a mezinárodními věřiteli o poskytnutí záložního úvěru.

Maďarský státní tajemník Mihály Varga, který je zodpovědný za jednání s MMF, tento týden uvedl, že parlament by mohl schválit změny v zákoně o centrální bance do 12. července. Dodal, že rozhovory s MMF by mohly začít v polovině července. Maďarsko podle něj očekává, že nejpozději do konce října podepíše dohodu o záložním úvěru v objemu kolem 15 miliard eur (384 miliard Kč).

Maďarsko se v roce 2008 ocitlo na pokraji bankrotu a muselo požádat o pomoc MMF, který mu poskytl úvěr 20 miliard eur. Vláda se však v roce 2010 rozhodla neobnovit úvěr a místo toho se země vrátila na finanční trhy. MMF tak nemohl zasahovat do rozhodování vlády o ekonomických otázkách. Vláda však byla nakonec nucena se znovu obrátit na MMF, protože investoři se začali stahovat z maďarských aktiv, forint se propadl k euru na rekordní minimum a výnosy obligací stouply až na neúnosných 11 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK