Objev vkladů v řeckých bankách v květnu klesl nejníže za 6 let

29.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt nad Mohanem 29. června (ČTK) - Odliv soukromých vkladů z řeckých bank v květnu dále zrychlil. Po mírném růstu v předchozích dvou měsících se vklady jednotlivců a firem snížily o téměř pět procent na 163 miliard eur (4,2 bilionu Kč), což je nejnižší údaj za šest let. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnila Evropská centrální banka.

Úroveň vkladů je nyní třetinová ve srovnání s maximem z prosince 2009, těsně předtím, než v zemi vypukla hluboká dluhová krize, která podkopala důvěru v řecký bankovní sektor.

K vybírání vkladů v květnu přispěla nejistota před volbami. Spekulace, že Řecko by po volbách mohlo opustit eurozónu, přiměly mnoho lidí vybrat si své vklady z bank. Podle analytiků i bankéřů se situace od voleb zlepšila a vklady se opět zvyšují.

Soukromé vklady se podle ECB v květnu snížily i ve Španělsku, a to o dvě procenta na nejnižší úroveň od října 2008. Španělská centrální banka však uvedla, že pokles o 25 miliard eur byl způsoben statisticky, přeřazením některých vkladů vlastněných finančními institucemi. Bez zahrnutí těchto účtů se vklady snížily jen o šest miliard eur, tedy méně než půl procenta.

Další země ohrožené dluhovou krizí si vedou lépe. Vklady v irských bankách se mírně zvýšily, v Itálii se téměř nezměnily a v Portugalsku klesly o méně než jedno procento, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK