Ekologové kritizují Pačesův návrh zvýšit podíl energie z jádra

29.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. června (ČTK) - Aliance pro energetickou soběstačnost a ekologové se sdružení Calla a Hnutí Duha nesouhlasí s doporučením nezávislé energetické komise vedené akademikem Václavem Pačesem, aby se v podíl energie vyráběné v jaderných elektrárnách na celkové výrobě energie v Česku zvýšil na více než polovinu. Na aktualizované státní energetické koncepci, jak ji komise navrhuje, se jim nelíbí také pokračující závislost na fosilních palivech a nízká podpora obnovitelných zdrojů.

Komise v čele s Pačesem a předsedkyní Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Danou Drábovou postavila své doporučení především na dostavbě dalších dvou bloků Jaderné elektrárny Temelín. Pačes dnešním Hospodářským novinám řekl, že podle propočtů jeho komise je rozumné, aby se z jádra vyrábělo nadpoloviční množství elektřiny. Naopak u obnovitelných zdrojů jeho tým "nevidí v současné době potenciál vyšší než 15 procent".

Podle Aliance a Call závěry komise vypovídají o zásadních slabinách v datech, se kterými komise pracovala. Jde podle nich například o elektroenergetickou bilanci, kdy sice nemá být podporován export elektřiny, ale současně mají být postaveny další jaderné elektrárny, které podle prognóz export naopak posílí.

"Komise Pačese a Drábové se rozhodla konzervovat zhoubný vliv dominantního postavení ČEZ na politiku. Zahraniční zkušenosti s předraženými jadernými projekty ukazují, že se nové reaktory nedají pořídit bez dotací. Když k tomu přičteme schopnosti ČEZ ztratit miliardy v různých investicích, tak plány na posílení jádra ohrožují budoucí cenu elektřiny," sdělil ČTK výkonný ředitel Aliance Martin Sedlák.

Nové technologie využívané v obnovitelných zdrojích a možnosti zvyšování energetické efektivity by podle Sedláka naopak mohly postavit domácí ekonomiku na nohy, snížit míru znečištění a zbavit nás závislosti na centralizované energetice. "Sluneční a větrná energie se stává čím dál levnější. Dlouhodobě stanovovat strop pro jejich výkon nedává smysl," dodal.

Podle Pačesovy komise je uhlí i přes ekologické škody nenahraditelné a otázka prolomení limitů těžby by podle nich měla být ještě posouzena. Podle Hnutí Duha by energetická koncepce měla výslovně říci, že stát chce snižovat závislost na fosilních palivech a rozhýbat investice do "chytrých domácích řešení, jako je zateplování domů, čistá energetika nebo rychlá železnice".

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba vytvořil komisi pro aktualizaci energetické koncepce v únoru. Jejím úkolem není sestavit energetickou koncepci, ale poskytnout ministrovi odborný pohled na českou energetiku a její budoucnost. Ekologové komisi také kritizují, že mezi svými členy nemá žádného odborníka na obnovitelné zdroje.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK