Výdaje Američanů v květnu stagnovaly, příjmy mírně rostly

29.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 29. června (ČTK) - Američané byli v květnu více obezřetní ve svých výdajích a jejich příjmy rostly pouze mírně. Spotřebitelské výdaje ve srovnání s předchozím měsícem stagnovaly, což byl nejslabší výkon za šest měsíců. Příjmy mírně stouply o 0,2 procenta. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo americké ministerstvo obchodu.

Ministerstvo rovněž revidovalo směrem dolů údaj za duben. Výdaje spotřebitelů v dubnu rostly pouze o 0,1 procenta místo dříve uváděných 0,3 procenta. Po započtení inflace se však výdaje spotřebitelů v květnu zvýšily o 0,1 procenta.

Výdaje za auta a další zboží dlouhodobé spotřeby se snížily o 0,4 procenta. Výdaje za zboží krátkodobé spotřeby, jako potraviny a benzin, klesly o 0,8 procenta. K poklesu výrazně přispěl levnější benzin a ekonomové doufají, že levný benzin naopak podpoří výdaje v dalších měsících.

Výdaje spotřebitelů jsou důležitým pohonem růstu americké ekonomiky. Na celkové ekonomické aktivitě země mají více než dvoutřetinový podíl. V prvním čtvrtletí výdaje spotřebitelů meziročně vzrostly o 2,5 procenta a celá ekonomika o 1,9 procenta, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK