Reuters: Těžba kartelu OPEC se v červnu kvůli Íránu snížila

29.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 29. června (ČTK) - Těžba ropného kartelu OPEC se v červnu snížila. Mohly za to sankce Spojených států a Evropské unie vůči Íránu, jehož dodávky se kvůli tomu ocitly nejníže za více než dvě desetiletí. Těžby kartelu však i nadále zůstává blízko nejvyšší úrovně od roku 2008 díky vysokým dodávkám ze Saúdské Arábie, Iráku a Libye. Vyplývá to z průzkumu agentury Reuters. OPEC se na celosvětových dodávkách ropy podílí více než třetinou.

Dodávky ropy z 12 členských zemí kartelu klesly v průměru na 31,63 milionu barelů ropy denně z květnových 31,7 milionu barelů denně. Těžba je tak nadále nad dohodnutým limitem 30 milionů barelů denně, přestože se kartel na svém jednání 14. června znovu dohodl, že tento strop nebude překračovat.

EU zavedla embargo na íránskou ropu s platností od 1. července. Evropské ropné koncerny už ale íránskou ropu kupovat přestaly nebo její nákupy omezují. Od března těžba v zemi prudce klesá. V červnu se dodávky snížily o 180.000 barelů na 2,95 milionu barelů denně. Těžba je nyní nejnižší od roku 1989, kdy Írán těžil 2,81 milionů barelů denně. Na počátku tohoto týdne Írán poprvé přiznal, že jeho vývoz výrazně klesl.

Největší růst naopak přišel ze Saúdské Arábie, která je největším producentem kartelu. Těžba zde vzrostla o 100.000 barelů na 10,1 milionu barelů denně, což je nejvíce za několik desetiletí. Vzrostly také dodávky z Iráku, který se tak stal druhým největším těžařem v rámci OPEC a sesadil z této pozice Írán. Rovněž těžba v Libyi pokračuje v oživování po občanské válce v loňském roce, která téměř zastavila veškerou těžbu v zemi, a zvýšila se o 60.000 barelů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK