Pražská burza výrazně posílila, PX překonal hranici 900 bodů

29.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. června (ČTK) - Pražská burza dnes výrazně posílila stejně jako všechny evropské trhy. Burzy reagovaly na výsledky summitu EU. Hlavní index PX překonal hranici 900 bodů, přidal 2,31 procenta na 900,9 bodu. Nejvýrazněji, o téměř sedm procent, zpevnily akcie Erste Bank. Vysoké zisky si připsaly i pojišťovna VIG, technologická KIT digital, těžební NWR, developer Orco či mediální CME, vyplývá z výsledků burzy.

Podle Tomáše Kálala z Patria Direct Praha na závěr týdne kopírovala vlnu optimismu, který panuje na závěru summitu EU v Bruselu napříč trhy. Lídři eurozóny představili růstový plán za 120 miliard eur a také zmírnili podmínky poskytování pomoci ze záchranných fondů. To podle Josefa Němého z Komerční banky nejvíce podpořilo finanční sektor.

V Praze přidala Erste Bank 6,93 procenta na 381 korun a pojišťovna VIG 4,41 procenta na 805 korun. Obě společnosti mají duální kotaci na rakouské burze, která dnes prošla růstem téměř čtyři procenta, poznamenal Kálal. Naopak domácí Komerční banka svou hodnotu téměř nezměnila a zůstala na 3500 korunách. Stagnovaly i zbylé dvě velké emise - energetická společnost ČEZ a telekomunikační operátor Telefónica ČR.

Největší nárůst za poslední dva týdny dnes zažily akcie NWR, obchodování zakončily o 4,59 procenta výše na 102,50 Kč. Cenné papíry KIT digital posílily o 6,43 procenta na 91 korun, developer Orco si polepšil o 4,90 procenta na 68,48 Kč a 4,77 procenta na 106,79 Kč získala i mediální společnost CME.

O dvě a půl procenta na 11.225 korun zpevnily akcie tabákové firmy Philip Morris, více než procento si připsaly textilní Pegas Nonwovens, petrochemický Unipetrol a sázková Fortuna. Jediným klesajícím titulem byla síť autobazarů AAA Auto.

V systému SPAD pro nejvíce obchodované emise byly uzavřeny transakce za téměř 1,07 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK