Akcie na pražské burze v týdnu nepatrně posílily o 0,1 procenta

29.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. června (ČTK) - Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu nepatrně posílily. Hlavní index PX ve srovnání s minulým pátkem přidal 0,1 procenta na 901 bodů. Nejvýrazněji posílily akcie technologické společnosti KIT Digital, naopak kvůli dividendě si pohoršily cenné papíry energetické firmy ČEZ. V předchozím týdnu index PX stoupl o 1,6 procenta.

"Poslední červnový týden byl charakterizován summitem eurozóny a EU. Velmi nízká očekávání o možnosti nalezení nějakého řešení byla příčinou prodejního tlaku na začátku týdne. Naopak blížící se summit a zprávy z jeho konání přinesly na trh pozitivní reakci. Domácí index PX se nesl ve znění globálních události," uvedl analytik J&T Banky Milan Vaníček.

Nejvíce rostoucí akcií v uplynulém týdnu byla KIT Digital, která posílila o 11,7 procenta na 91 Kč. "Titul se zmítá ve velkém množství informací, kde za nejpodstatnější považujeme rozšiřování vlastnických podílů nových investorů, kteří se specializují na získání podílu ve společnostech se slabým systémem řízení společnosti," řekl Vaníček.

Naopak nejvíce klesající akcií byl ČEZ, který přišel o 4,5 procenta na 697 Kč. Řádná valná hromada společnosti ale v úterý schválila mimo jiné výplatu hrubé dividendy 45 Kč na akcii, která měla poslední obchodní den s nárokem na dividendu již ve středu. O dividendu by se měl kurz ČEZ očistit a v tom případě by tato akcie neklesla, vysvětlil Vaníček.

"Očekáváme, že příští týden se může nadále nést na vlně informací ze summitu eurozóny a pokračujícího summitu EU . Tato pozitivní nálada by mohla vydržet po několik dní, ale jsme současně mírně opatrní vzhledem k nastavení parametrů a procesu schvalování. Současně však upozorňujeme na to, že situace v EU především vzhledem k dluhové situaci není vyřešena. Je patrné, že zhoršující se ekonomická situace by měla aktuálně více promlouvat do rozhodování investorů," odhadl analytik.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK