Akcie v USA dopoledne díky summitu EU rostly

29.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 29. června (ČTK) - Americké akcie dopoledne silně vzrostly. Náladu na trhu podpořily výsledky summitu Evropské unie. Členové eurozóny se dohodli, že záchranné fondy eurozóny bude možné využít ke stabilizaci bank v regionu. Růst cen ropy pak pomohl nahoru energetickým společnostem.

V poledne místního času (18:00 SELČ) index Dow Jones stoupl o 1,7 procenta na 12.820 bodů. Širší index Standard & Poor's 500 vzrostl o 1,9 procenta na 1355 bodů. Index technologického trhu Nasdaq se zvýšil o 2,3 procenta na 2916 bodů.

Představitelé zemí eurozóny se dohodli, že bude vytvořen jednotný dohled pro banky v regionu a za určitých podmínek bude možná jejich rekapitalizace ze záchranného fondu ESM. Oba záchranné fondy budou také moci nakupovat cenné papíry problémových zemí eurozóny na primárních trzích, což má pomoci ke snížení jejich úvěrových nákladů.

Na detailech dohody se sice bude ještě pracovat, náklady na úvěr Itálie a Španělska však již v reakci na zprávu klesly. Většina investorů čekala, že summit nepřinese žádné výsledky.

Nejlépe si vedly banky. Index bankovních společnosti KBW stoupl dopoledne o 2,3 procenta, akcie Citigroup o 4,4 procenta. Index energetického sektoru S&P si připsal více než dvě procenta. Naopak akcie firmy Research in Motion kvůli odložení prodeje nové generace telefonu BlackBerry klesly o 16,5 procenta a výrobce sportovního oblečení Nike po výsledcích hospodaření ztrácí 11 procent.

Výsledky summitu zastínily i další vlnu smíšených statistických zpráv z USA, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK